Case: Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri

KSSHP Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Potilasrannekkeet ovat kaiken a ja o potilaan luotettavaan tunnistamiseen

Keskussairaalassa oli ennenkin rannekkeet käytössä, mutta ne tehtiin ns. käsityönä.

Finn-ID:n toimittama potilasrannekeratkaisu otettiin käyttöön 2014 keväällä. Käyttöönottoa edelsi noin vuoden mittainen pilotointi.

Jyväskylän keskussairaalassa tietojärjestelmälääkärinä toimiva Koski on tyytyväinen nykyiseen potilasrannekeratkaisuun. – Tärkeintä meille oli integroitavuus Effican potilastietojärjestelmään, mutta myös hinta ja toimivuus otettiin huomioon, Koski ynnää tärkeimpiä syitä, miksi he päätyivät Finn-ID:n toteuttamaan potilasrannekeratkaisuun.

Potilasranneke on ihan välttämätön ja mahdollistaa potilaan luotettavan tunnistamisen hoitotyön eri vaiheissa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietojärjestelmälääkäri Anna-Mari Koski kertoo.

Potilasturvallisuuden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. – Tällä hetkellä käytämme potilasranneketta potilaan tunnistamiseen, mutta jatkossa se mahdollistaa potilaan luotettavan tunnistamisen myös laboratorion näytteenoton ja lääkkeenannon varmistamisen yhteydessä, Koski sanoo.

KSSHP Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Kuukaudessa menee valtava määrä rannekkeita

Rannekkeita kuluu kuukaudessa mittava määrä. – Rannekkeita tulostetaan ensihoidon puolella noin 7 000 kpl ja 2 500 kpl muualla, yhteensä siis noin 9 500 ranneketta kuussa, Koski avaa menekkiä.

Suurin osa ranneketulostuksista tapahtuu sairaalan sihteerien toimesta, kun asiakas ilmoittautuu. Ensihoidon puolella on noin 3-4 kpl tulostuspistettä, samoin preoperatiivisella puolella. Lisäksi kaikilla osastoilla on ranneketulostusmahdollisuus. – Tätä tarvitaan, jos potilas tulee suoraan osastolle tai vaikka silloin, kun ranneke joudutaan irrottamaan hetkeksi kanyylinlaittoa varten, Koski kertoo.

– Olemme tyytyväisiä rannekeratkaisuun. Ranneke varmistaa ja nopeuttaa työn prosesseja. Sen sisältämä tieto linkittyy potilastietojärjestelmään kolmeen paikkaan eli potilaskertomukseen, ajanvaraukseen ja osastohallintaan, Koski sanoo.

Toiveissa kuitenkin on, että jatkossa asiakas voi tulostaa rannekkeen sähköisen itseilmoittautumisen yhteydessä.

Potilasranneke on tietoturvajätettä

Potilasranneke on tietoturvajätettä ja myös hävitettävä asianmukaisesti. – Tätä varten on tehty erillinen ohjeistus. Uloskäynnin yhteydessä on rannekkeiden hävittämiseen tarkoitettu piste. Rannekkeen saa katkaistua erikseen siihen sopivalla terällä ja rannekkeet voi pudottaa erilliseen, tietoturvajätteille varattuun laatikkoon, Koski kertoo.

Tahallista rannekkeen irrottamista hoidon aikana tapahtuu harvoin ja enimmäkseen vain ikäihmisten osastolla. Sairaalassa on käytössä myös lapsiranneke vastasyntyneille.

Hygieeninen ranneke kestää myös kulutusta eikä hankaa

Rannekkeen materiaalille on tarkat ohjeistuksensa ja se ei saa olla esimerkiksi metallia. Rannekkeen tulee kestää myös toistuvia pesuja, kovaa kulutusta ja pysyä hyvin ranteessa. Jos ranneke likaantuu, se yksinkertaisesti vaihdetaan uuteen.

Testasimme, että materiaali kestää mekaanista hankausta eikä säikähdä desinfiointiaineita tai liuottimia. Halusimme olla varmoja myös rannekkeen turvallisuudesta. Tästä syystä valitsimme materiaalin, jossa ei ole käytetty Bisfenoli A:ta, Koski sanoo

Kyseistä ainetta käytetään erilaisissa muovituotteissa ja mm. juomatölkkien sisäpinnoituksessa. Tutkimusten mukaan ainetta voi liueta ihmiskehoon. Tästä syystä potilasrannekkeemme eivät sisällä sitä tai ftalaatteja.

On tärkeää, että ranneke on käyttäjälleen liki huomaamaton. Asiakkaan näkökulmasta ranneke on sekä hygieeninen että hyvin ranteeseen mukautuva eikä aiheuta hankaumia.

Keski-Suomen keskussairaala KSSHP Case: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri potilasturvallisuus

Potilasturvallisuus on kaiken A ja O

Potilasturvallisuuden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. – Tällä hetkellä käytämme potilasranneketta potilaan tunnistamiseen, mutta jatkossa se mahdollistaa potilaan luotettavan tunnistamisen myös laboratorion näytteenoton ja lääkkeenannon varmistamisen yhteydessä

Anna-Mari Koski

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietojärjestelmälääkäri

Toimitetut ratkaisun avaimet

Tässä projektissa yhdisteltiin useita eri ratkaisuja ja tuotteita tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Ratkaisun keskiössä oli

  • Potilasranneketulostin
  • Potilasrannekkeet viivakoodilla
  • Tulostuksenohjaus-ohjelmisto
  • Rajapinnat potilastietojärjestelmiin
  • Asennus, käyttöönotto ja koulutus
Siirry takaisin sivun alkuun