29.06.2017

”Asiat” – IoT:n viimeinen maili

Iot RFID

Onko ajatuksesi IoT:n osalta yhä koneiden ja laitteiden tasolla?

Sanoisin, että 95 % kaikista IoT-esityksistä ja -ratkaisuista käsittelee laitteiden tai koneiden, siis IP-osoitteellisten tai vähintään aktiivisten eli erillisillä virtalähteillä varustettujen aparaattien verkottamista, ja niistä datan saamista pilveen. Tästä käyttödatasta on paljon saatavilla myös erilaisia visuaalisia näkymiä ja ”dashboardia”. Hyvin paljon näkee myös erilaisia IoT-laitteita kuten sensoreita yms. Harvemmassa ovat käyttäjän näkökulmasta käyttökokemusta lähes huomaamatta parantavat ja mahdollisesti käytön ja datan mukaan muovautuvat palvelut. Suunta lienee kuitenkin oikea ja nämä tulevatkin jatkossa lisääntymään.

Lokaatioperusteinen data ”senttien hintaisilla” tunnisteilla

Vähäisimmälle huomiolle jää kuitenkin IoT:n last mile/first mile eli miten liitetään mukaan se viimeinenkin saatavissa oleva osa eli ne asiat, things.

Usein kappaletavaran seurantaan ratkaisuna tarjotaan aktiivilaitteita, joissa on joko tietty käytöstä riippuvainen elinikä tai laitteiden latausta varten on mietittävä erilliset prosessit. Näiden aktiivilaitteiden osalta myös hankintakustannukset rajoittavat sovelluskohteita usein vain arvokkaimpien yksiköiden seurannan ratkaisuihin.

Finn-ID kulkee etulinjassa; meillä on olemassa testattuja ja toimiviksi todettuja ratkaisuja siihen, kuinka arkipäiväisetkin kappaletavarat, kuljetusyksiköt, kuormankantaja ja muut vastaavat saadaan digitalisoitua, ja liitettyä ne osaksi järjestelmää. Kaikki passiivisilla tunnisteilla ilman paristojen vaihtohuolia tai akkujen lataamisia.

Saamme tuotettua yksilökohtaista aika-, suunta- ja lokaatiotietoa esimerkiksi rakennuksessa ”senttien hintaisilla” tunnisteilla, joista voidaan tuottaa käyttötietoa rakennusautomaation ohjaamiseen, kulunhallintaan tai mihin vaan. Sisälogistiikassa voimme luoda ihan uudenlaista lokaatioperusteista dataa materiaalivirroista ja mahdollistaa esimerkiksi imuohjauksen toteuttamista aivan uusilla tavoilla.

Saamme tuotettua yksilökohtaista aika-, suunta- ja lokaatiotietoa esimerkiksi rakennuksessa ”senttien hintaisilla” tunnisteilla, joista voidaan tuottaa käyttötietoa rakennusautomaation ohjaamiseen, kulunhallintaan tai mihin vaan.

Innovatiivisena tiedon ja tapahtuman sillanrakentajana sujuvoitamme työtapoja ja -menetelmiä. Erityisesti RFID-teknologiaan pohjautuvien ratkaisujen toteuttamisessa olemme tällä hetkellä Suomen edelläkävijöitä. 

Jos aihe herätti kiinnostusta, ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

Siirry takaisin sivun alkuun