13.05.2019

TPD tupakkatuotedirektiivi asettaa vaatimuksia tupakkatuotteiden kauppaan osallistuville toimijoille

Finn-ID:n toimittama jäljitettävyysratkaisu on yksinkertaisin ja edullisin tapa täyttää tupakkatuotedirektiivin vaatimukset

Tupakkatuotedirektiivin alaisen jäljitettävyysjärjestelmän tarkoitus on torjua laitonta kauppaa Euroopan unionissa. Laiton kauppa tuo kuluttajien saataville halvempia tupakkatuotteita, mikä lisää negatiivisia vaikutuksia. Laittomat tupakkatuotteet eivät todennäköisesti noudata EU:n sääntöjä, esimerkiksi velvoitetta varoittaa tupakkatuotteiden terveysvaikutuksista.

Kun tupakkaa voidaan seurata ja jäljittää pakkaustasolla valmistajasta lähtien viimeiseen talouden toimijaan ennen ensimmäistä vähittäismyyntipaikkaa, viranomaiset voivat seurata aidon tuotteen reittiä ja lähdettä.

EU kilpailutti direktiiviä varten laite- ja ohjelmistotoimittajia. Honeywell oli yksi harvoista toimijoista, jonka ratkaisu täyttää tupakkatuotedirektiivin ja Euroopan komission antamien täytäntöönpanosäädösten vaatimukset. Honeywellin valtuutettuna jälleenmyyjänä Finn-ID tarjoaa tätä valmiiksi määriteltyä kokonaisuutta asiakkailleen.

TPD (Tobacco Products Directive) asettaa vaatimuksia tupakkatuotteiden kauppaan osallistuville toimijoille – oletteko te valmiita direktiiville? Finn-ID:n jäljitettävyysratkaisu on yksinkertaisin ja edullisin tapa täyttää tupakkatuotedirektiivin vaatimukset. Ota yhteyttä, jos voimme olla avuksi.

Lyhyesti – mistä oikein on kysymys?

  • Tupakkatuotedirektiivissä säädetään, että kaikki tupakkatuotteiden kauppaan osallistuvat talouden toimijat – valmistajasta viimeiseen talouden toimijaan ennen ensimmäistä vähittäismyyntipaikkaa – pitävät kirjaa siitä, koska pakkaukset on saatu haltuun. Samoin kirjaustiedot tarvitaan myös pakkausten myöhemmistä liikkeistä ja siitä, koska pakkaukset poistuvat toimijoiden hallusta.
  • Kirjaamisvelvoitteet voidaan täyttää merkitsemällä tukkupakkaukset kuten kartongit, laatikot tai kuormalavat, ja pitämällä niistä kirjaa, edellyttäen että kaikkien vähittäismyyntipakkausten seuranta ja jäljitys on edelleen mahdollista.
  • Tuotekuljetusten tukkupakkaustason kirjaaminen on tarkoitettu lievittämään taloudellisia rasitteita, jotka kohdistuvat talouden toimijoihin (erityisesti tukkukauppiaihin ja jakelijoihin), joiden olisi muutoin skannattava jokainen käsiteltävä vähittäismyyntipakkaus. Tukkupakkaustason yksilölliset tunnisteet voidaan pyytää toimivaltaiselta tunnisteiden antajalta, tai talouden toimija voi tuottaa ne itse ennalta määrättyjen kansainvälisten standardien mukaisesti.
  • Jokainen valmistaja ja maahantuoja toimittaa kirjaamansa jäljitettävyystiedot ensisijaiseen tietovarastoon, jonka kanssa niillä on tiedontallennussopimus. Kaikki muut talouden toimijat (kuten tukkukauppiaat ja jakelijat) lähettävät jäljitettävyystiedot reitittimen kautta.
  • Jokainen lähetys ja saapuminen kirjataan ja raportoidaan tietovarastojärjestelmään lähetyspisteestä ensimmäiseen vähittäismyyntipaikkaan, eli ensimmäiseen vähittäismyyntipaikkaan, jossa tuotteet saatetaan kuluttajien saataville. 
  • Seurattavia asioita ovat aski, kartonki, tukkupakkaus ja lava.

Kaiken tarvittavan TPD:hen saat nyt helposti Finn-ID:ltä

Operaattorilla on oltava laitteisto, jolla voi lukea ja käsitellä asiaankuuluvia TPD-tietoja, jotka täyttävät varastotoimittajien ja toimitusohjainten vaatimukset. Lisäksi tarvitaan sovellus, joka kerää seurantatiedot kentältä ja lähettää ne EU: n reitittimelle noudattaen lainsäädännön edellyttämiä TPD-sanomia.

Finn-ID:llä on tarjota sekä laitteiston että sovelluksen sisältämä valmis kokonaisratkaisu, joka täyttää direktiivin vaatimukset. Vaihtoehtoisesti voimme toimittaa ratkaisun myös jo olemassa olevaan laitekantaan.

Finn-ID:n toimittama ratkaisu on yksinkertaisin ja edullisin tapa täyttää tupakkatuotedirektiivin vaatimukset. Se on myös edullisin mahdollinen ”standalone-ratkaisu”.


Annamme ratkaisusta mielellämme lisätietoa ja toimitamme tarkemman kuvauksen – otattehan yhteyttä!

Siirry takaisin sivun alkuun