Case: Abloy - Ratkaisun avaimena RFID

Abloy - Ratkaisun avaimena RFID

KUVAT: Abloy Oy:n kuva-arkisto

Epävarmuus lähetysten seurannassa sai väistyä, kun rullakot päätettiin laittaa ruotuun. Ratkaisun avaimeksi muodostui RFID, jonka mutkattomuutta kävimme ihastelemassa Abloy Oy:n Joensuun tehtaalla.

Useat kymmenet rullakot ovat syöneet sisuksiinsa lukitustuotteita, ovensulkimia, rakennusheloja ja oviautomatiikkaa. Ne ovat matkalla asiakkaille - pääsääntöisesti teollisuuden ja toimitilarakentamisen tarpeisiin. Rullakoita liikkuu päivässä seitsemänkymmenen ja jopa sadan kahdenkymmenen kappaleen välillä. – Yksittäiset tuotteet on keräilty tehtaalla häkkeihin ja lavoille. Siitä ne lastataan edelleen autoon ja siirretään kuljetuspalveluyrityksen terminaaliin, Abloy Oy:n logistiikan kehittämispäällikkö Kimmo Kuusela kertoo.

– Tässä projektissa lähdimme tavoittelemaan parempaa jäljitettävyyttä sekä mahdollisimman pitkälle vietyä automatisointia. Aiemmassa systeemissä ongelmana oli seurannan puutteellisuus ja se aiheutti usein epäselvyyksiä lähetysten kuljetuksissa. Tällä oli tietysti olennaista merkitystä jakelun täsmällisyyden kannalta. On tärkeää tietää, ovatko tuotteet toimitettu ajoissa terminaaliin, jotta ne ehtivät varmasti seuraavan aamun asiakaskuljetukseen, hän jatkaa.

Aika pian ilmeni, että optimaalisin ratkaisu löytyy RFID-teknologiasta. – Tuotteita lähtee päivässä niin paljon, että jos jokaisen lukisi yksittäin, veisi se aivan liikaa aikaa. Meidän tapauksessamme RFID-teknologiaan pohjautuva ratkaisu on osoittautunut todella hyväksi, Kuusela toteaa.

Vakuuttavaa pilotointia

Yhteistyössä Finn-ID:n kanssa rakennettiin pilotointiympäristön. - Kun luentavarmuus oli joka kerran täydet 100 %, oli päätös helppo tehdä, Kuusela muistelee. Pilotointivaiheen mittauksessa tunnisteet saatiin luettua 100 %:sti, mikä vakuutti ratkaisun toimivuudesta. RFID-tunnistein varustettua rullakkoa vietiin useita kertoja ”leikkiportin” läpi. Siitä saatujen kokemusten myötä siirryttiin hyvin nopeasti tuotantokäyttöön, Kuusela kommentoi. 

RFID-portit valvovat liikennettä

Rullakoiden ja lavojen liikkeitä seurataan RFID-porttien avulla. Toinen porteista sijaitsee Abloylla ja toinen kuljetusyrityksen terminaalissa. – Rullakot ja lavat viedään porttien läpi, jolloin lukijat rekisteröivät automaattisesti tunnisteet ja lähettävät tiedot lähetyksistä reaaliaikaisesti taustajärjestelmään, Finn-ID:n RFID-ratkaisujen myynnistä tiivistetään.

 – Kuljetusvälineisiin kiinnitetyt tunnisteet luetaan lähtiessä Abloylla ja vastaavasti niiden saapuessa terminaalin. Nyt tiedämme varmuudella, milloin tuotteet ovat lähteneet ja saapuneet määränpäähänsä terminaaliin, Kuusela kertoo tyytyväisenä.

 ”Kaikin puolin mutkaton ja varma juttu”

RFID oli osa projektia, jossa otettiin samanaikaisesti käyttöön myös sisälogistiikkaa tukeva käsipäätekokonaisuus. Finn-ID toimitti käsipäätteitä sekä 2D-kameralukijoita varastokirjauksin ja töiden kuittaaminen - Työtä nopeuttaa, kun rullakko tunnistetaan käsipäätteellä ja kohdistetaan edelleen juuri kyseiseen rullakkoon kuuluvat tuotteet, Kuusela jatkaa.

Käyttökokemusta on ehtinyt kertyä ja ratkaisuun ollaan tyytyväisiä. Kuusela sanookin RFID:n olevan ”kaikin puolin mutkaton ja varma juttu”. Myös automatisoinnin edut ovat näyttäytyneet: – Halusimme mahdollisimman vähän käsittelyjä ja niin paljon automatisointia kuin vain mahdollista. Nyt ”säästetään” päivää kohti jopa 300 yksittäistä luentaa. Uusi toimintatapa on lisännyt toiminnan varmuutta ja tuottavuutta. Tämä mahdollistaa myös jatkotoimintoja, mutta ne ovat sitten niitä tulevaisuuden suunnitelmia, hän kertoo.

Finn-ID:n vahvuutena Kuusela näkee kokonaisuuden hallinnan. – Finn-ID:llä on tarjota kokonaispaketti isoihinkin RFID-projekteihin. – Tämän kaltaisissa tarpeissa RFID:n ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Se on todella toimiva ja monipuolinen menetelmä, Finn-ID:n myynti päättää.

Tutustumiskäynnit Finn-ID:n RFID ShowRoomille - varaa tästä!

Tervetuloa juuri avattuun RFID ShowRoomiimme - siellä näet livenä, kuinka tieto virtaa järjestelmiin ilman näppäilyä! Varaa tutustumiskäynti www.finn-id.fi/rfid Finn-ID:n RFID-spesialisti Jari Knuutila
Teidän tarinanne?
Yhteydenottolomake09 3510 1555
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Chat