Case: Kalaneuvos

Case: Kalaneuvos

"Meille on kunnia-asia, että Kalaneuvoksen kala maistuu aina hyvältä"

Kalaneuvos Oy, on kala-alan suurin toimija kotimaisilla kalamarkkinoilla. Suomalainen perinteikäs perheyritys on valmistanut herkullisia kalatuotteita jo yli 40 vuoden ajan. Yritys tunnetaan korkealaatuisista ja taidokkaasti jalostetuista Kalaneuvos-tuotteista, joita on saatavilla ympäri Suomen.

Suurin osa Kalaneuvoksen tuotteista tehdään aina tuoreesta raaka-aineesta, ei pakasteesta. Elintarviketurvallisuudesta pitävät huolen sertifikaatit ja standardit. Huolelliset valmistusmenetelmät takaavat laadukkaat tuotteet kuluttajille, Kalaneuvos Oy:n tietohallintopäällikkö Jari Laaninen kertoo.

Nykyisin myös Finn-ID on mukana varmistamassa, että Kalaneuvoksen tuotteet löytävät suomalaisten ruokapöytiin. Finn-ID toimitti Kalaneuvokselle laajan kokonaisratkaisun, johon sisältyy teknologian lisäksi keskitetty tulostuksenhallinnan ratkaisu BarTender®, SOTI-etähallintapalvelut sekä palvelusopimus laitteiden ja ohjelmiston huoltoon ja ylläpitoon.

Case: Kalaneuvos

Yhteistyöhön vahvojen suositusten pohjalta

Finn-ID:n ja Kalaneuvoksen yhteistyö sai alkunsa, kun tuotannonohjausjärjestelmää lähdettiin uusimaan. Kalaneuvos päätyi Digian Enterprise -järjestelmään, johon integroitiin lisäominaisuutena Digia Ote -mobiilisovellus. Samalla haluttiin yhteensopiva tulostusohjelmisto, jolloin Finn-ID:n nimi nousi esille.

Kartoitimme tulostusintegraatioon eri toimittajia. Vastaavanlaisen ratkaisun hankkineelta elintarvikealan perheyritykseltä saimme vinkin, että Finn-ID oli toimittanut heille Digian järjestelmään sopivan ratkaisun. Kun myös Digialta suositeltiin ottamaan yhteyttä Finn-ID:hen, ei siinä sitten enempää tarvinnut toimittajaa miettiä, Laaninen summaa.

"Suolauksesta savustamoon”

Digian ja Finn-ID:n yhteistyössä toimittama ratkaisu helpottaa tuotannon suunnittelua.

Ennen työlistat kulkivat paperimuodossa osastojen välissä, nyt kaikki tieto on luettavissa tabletin näytöllä. Tämä poisti tuplakirjaukset ja onhan tämä nyt vain niin paljon helpompaa uuden teknologian myötä, Laaninen iloitsee.

Nyt kaikki on läpinäkyvää ja reaaliaikaisesti nähtävissä.

Nyt tiedämme tarkkaan, milloin tietty kalaerä on siirtymässä esimerkiksi suolauksesta savustamoon. Sekin on plussaa, että ratkaisu on helposti käytettävissä ilman aikaa vievää perehdyttämistä, Laaninen kertoo.

Kalaerät siirtyvät vastaanoton kautta edelleen varastopaikoille, joista ne siirtyvät eteenpäin tuotantosuunnitelman mukaan. Kun kalapalju siirtyy tuotannossa vaiheesta toiseen, paljun viivakoodista luetaan erätiedot ja tietty vaihe kuitataan ”läpsystä” toiseen. Vaiheita ovat mm. fileointi, suolaamo, verkotus ja savustus.

Hyödynnämme koko kalan 100-prosenttisesti eli raaka-ainetta ei mene hukkaan. Sivutuotteet kuten kalan päät ja vatsarasvat pakastamme vientiä varten. Loput ylijäävät kalanosat toimitetaan eläinruoan valmistukseen, Laaninen kertoo.

Case: Kalaneuvos

Merkintä ja etäseuranta ovat avainasemassa

Lähetysten merkintä on tarkoin säänneltyä keskusliikkeiden toimesta ja myös eräseurannan kannalta ehdottomia. Mikäli tässä kohtaa tulee katkosta, viivästyttää se samalla lähetyksiä ja sitä ei kukaan halua. Seurantatiedot ovat avainasemassa myös elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi. Mikäli saisimme palautteen, että tuote maistuu oudolta, tiedämme heti mistä erästä on kyse ja osaamme palata alkulähteille syyn selvittämiseksi, Jari Laaninen kertoo.

Case: Kalaneuvos

Kattava kokonaisratkaisu

Ammattimaisten ja standardinmukaisten merkintöjen tuottamiseen Finn-ID toimitti Kalaneuvokselle BarTender®-tulostuksenhallintaohjelmiston. Sen integroiminen järjestelmään sujui mallikkaasti.

Kyllä Finn-ID:n asiantuntijuus korostui projektin aikana. BarTender®-osaaminen on huippuluokkaa ja asiakkaana toki iloitsin myös siitä, että he keksivät kuinka tulostusratkaisu saatiin toimimaan myös vanhemmissa tarratulostinlaitteissamme, Laaninen kiittelee.

Osana kokonaistoimitusta Finn-ID vastasi myös ammattikäyttöön suunniteltujen päätteiden toimituksesta; tuotannon puolella käytössä on suorituskykyiset tabletit ja keräilypuolella taas mobiilipäätteet.

Meillä laitevaatimukset ovat korkeat. Laitteiden tulee kestää kosteutta, ja kun lämpötilakin on kolme astetta ja vettä roiskuu päälle, on selvää, että laitteet joutuvat koville. Tai kun suolavettä roiskuu laitteelle, se pitää pystyä puhdistamaan. Myös sillä on merkitystä sujuvan tuotannon kannalta, että laitteilla on hyvät takuut ja varaosat hetkessä saatavilla, hän mainitsee.

Uudistuksessa Windows-pohjaiset päätteet vaihdettiin Androidiin, mikä sekin mahdollistaa täysin uusia asioita, Laaninen summaa.

Finn-ID:n asiantuntijat suosittelivat SOTI Etähallintapalvelua, jonka he myös toimittivat.

Se onkin osoittautunut erinomaiseksi päätökseksi ja tuo selvää ajan säästöä. Kiireisessä arjessa on helpottavaa, että on taho, josta saa apua ja tukea mahdollisissa vika- ja häiriötilanteissa. Ihan ehdottomasti suosittelen etähallintaa ja itselläni onkin periaate, että jos laitteita on enemmän kuin 5, ei kannata olla ilman etähallintapalvelua, hän päättää.

”Suosiomme salaisuus on ehdottomasti maku. Valmistusmenetelmät, parhaat raaka-aineet ja tarkka laadunvalvonta pitävät huolen siitä, että tuotteemme maistuvat aina yhtä hyviltä!”

Toimitetut ratkaisun avaimet

Tässä projektissa yhdisteltiin useita eri ratkaisuja ja tuotteita tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Ratkaisun keskiössä oli

  • BarTender®-tulostuksenhallintaohjelmiston lisenssit ja asennuspalvelu
  • BarTender®-käyttökoulutus
  • Windows-pohjaisten laitteiden vaihto kestäviin Android-pohjaisiin laitteisiin
  • SOTI-etähallintapalvelu
  • Tuki- ja huoltopalvelu
Case: Kalaneuvos
Siirry takaisin sivun alkuun