Case: Stala-Yhtiöt

Case: Stala-Yhtiöt

Meille laatu ja hyvä design on jotain, joka näkyy kaikessa

Stala-Yhtiöihin kuuluvat Stala Oy ja Stalatube Oy toimivat kansainvälisesti merkittävinä toimijoina omilla liiketoiminta-alueillaan.

Finn-ID toimitti Stala-Yhtiöille nykyaikaiset työmenetelmät paketti- ja tuotetunnisteiden tuottamiseen.

BarTender®-ohjelmisto, siihen liittyvät lisäpalvelut ja kovaa kulutusta kestävät tulostimet muodostavat toimivan ja aikaa kestävän kokonaisuuden.

Case: Stala-Yhtiöt

Toimiva design näkyy kaikessa…

Noin 10 miljoonan liikevaihtoa pyörittävä Stala Oy tunnetaan suomalaisesta designista, jonka teräksenkovaan valikoimaan kuuluvat mm. työtasot, altaat, jätevaunut, postilaatikot ja nykyisin myös polttopuutelineetkin. Kaikista tunnetuin se on kuitenkin arjen yksinkertaisesta tarpeesta – tiskipöydästä.

Stalan toimintaa ohjaa ajatus siitä, että design ei ole vain tuotteen muotoilua vaan sitä, että koko tuotteen elinkaaresta pyritään tekemään mahdollisimman toimiva, tehokas ja laadukas – oli kyse sitten yrityksen johtamisesta, tehtaan työprosesseista, tuotteen käyttökokemuksen viimeistelystä tai asiakaskokemuksesta sitä tilattaessa. Yrityksen verkkosivuilla sanotaankin: ”Meille hyvä design on jotain, joka näkyy kaikessa”.

…myös tuotannossa

Finn-ID on kulkenut Stala Oy:n matkassa mukana jo lähemmäs viidentoista vuoden ajan. – Tuttuun ja luotettavaan kumppaniin on ollut helppo nojautua, kun uusia tarpeita on ilmaantunut, Stala-Yhtiöiden ICT Manager Ari Puputti kertoo.

Tulostuksen ja merkintöjen nykyaikaistamista alettiin pohtia, kun edellisen vaiheen laitekanta alkoi vanhentua. Tällä hetkellä Stala-Yhtiöissä on käytössä noin 50 tarratulostinta.

Kun tuotantolinjalla valmistuu tietty vaihe, tulostuu sama määrä tarroja pakettien kylkiin. Edelleen, valmistunut erä saatetaan jakaa varastossa pienempiin eriin, jolloin tarvitaan lisää tarroja.

Tuotetunnisteita tarvitaankin päivää kohti valtava määrä. On selvää, että tarvitsemme toimintavarmaa ratkaisua, Puputti jatkaa.

Tulostustoiminnot nykyaikaistettiin

Hiljattain Finn-ID toimitti merkintäratkaisun myös Stalatuben puolelle. Yritys tunnetaan maailmanlaajuisesti laadukkaiden ruostumattomien teräsrakenneputkien ja niiden jatkojalosteiden valmistajana. Tuotteista peräti 90 % menee vientiin, joten tunnisteiden pitävyydellä ja kestävyydellä on kovat vaatimukset.

Tuotemerkinnät muodostavat kriittisen kohdan tuotannossa ja edelleen jakelussa. Valtaosa Stalatuben tuotteista menee vientiin kaukomaihin, joten merkintöjen tulee pysyä matkassa mukana, Stalatube Oy:n ERP Coordinator Sari Sandberg kertoo.

Laadukkaat tuotteet toimitetaan tuotekohtaisesti räätälöidyissä pakkauksissa ja asennusvalmiina. Jokainen tuotepakkaus on tunnistettavissa pakkausmerkintöjen teknisten ja sertifikaattitietojen avulla.

Stalatuben puolella tätä nippuun menevää lappua kutsutaan kuinkas muuten kuin ”nippulapuksi”. Nippu laitetaan kiinni vanteille ja siihen lappu kiinni. Kaikki tarpeellinen tieto kulkee siinä mukana. Usein asiakkaamme määrittää tarkasti, mitä kaikkea tietoa tunnisteen tulee sisältää. Tarroilla on mahdollista myös erottautua, siksi meilläkin on logo punaisella, Sandberg kertoo.

Stala Oy

Tulostuksen hallintajärjestelmä minimoi sählingit

Finn-ID:n asiantuntija kävi paikalla ja pohdimme yhdessä parhaita käytäntöjä tarrojen tuotantoon. BarTenderistä oli hyviä kokemuksia jo Stalan puolella ja myös tietojärjestelmätoimittajamme suositteli sitä meille, hän sanoo.

BarTender soveltuu lähes minne tahansa. Sitä on mahdollista käyttää itsenäisenä, ”stand alone”, ohjelmistona tai keskitetyn tulostuksenhallinnan järjestelmäintegroituna työkaluna kuten tässä tapauksessa. BarTender on ihanteellinen tulostusohjelmisto lähes mihin tahansa tulostustarpeeseen aina etikettien tulostuksesta pakkausten merkintään ja vaativiin RFID-tunnisteiden tulostuksiin.  Helppokäyttöisyyden ansiosta aloittelijakin pääsee sillä hetkessä vauhtiin.

Verkkopohjainen lähestymistapa ja keskitetty tulostusratkaisu helpottaa olennaisesti toimintaa. Järjestelmä kertoo, mihin kirjoittimelle mikäkin tulostetaan ja ongelmatilanteissa on helppoa ohjata tulostus toiseen pisteeseen. Uusi järjestelmä mahdollistaa lukuisia eri toimintoja, joista kaikkia ei ole ehditty vielä edes kokeilla.

Tunnisteen sisältämä tieto kertoo esimerkiksi kääritänkö tuote muoviin ja myös työvaiheen kuittaukset on helppo tehdä tunnisteen avulla.

Kyllä tämä on minimoinut kaiken ylimääräisen tulostamiseen liittyvän sählingin pois, Sandberg toteaa.

Stala Tube Oy

Sujuva ylläpito ja huoltovarmuus

Laitteet altistuvat tuotantotiloissa päivittäin mm. pölylle.

Nämä laitteet kestävät kyllä uskomattoman kovaa käyttöä, tuntuu, että niitä ei saa rikki edes käyttämällä, Puputti naurahtaa. – Laitteiden yhteensopivuus oli meille tärkeä valintakriteeri. Sen sijaan, että meillä olisi useita erimerkkisiä laitteita ja niihin liittyviä ylläpitosopimuksia, on nykyinen kokonaisuus näin IT-näkökulmasta helposti hallittavissa. Pelkästään ylläpitoa ajatellen eri laitteissa saattaa olla eri ongelmat ja useita  yhteyshenkilöitä huolto-ja tukipalveluissa. Työmme helpottuu, kun voimme hallita kokonaisuutta emmekä pelkästään yksittäisiä laitteita, Puputti sanoo.

Laitekantaa uudistettaessa myös huoltopalveluiden tasoa päivitettiin.

Annoimme painoarvoa laadukkaille laitteille ja asiantuntijapalvelulle, vaikka olemassa on varmasti jonkin verran edullisimpiakin vaihtoehtoja. Välillinen säästö on kuitenkin hyvin minimaalista. Sen sijaan merkityksellisempää on, että kumppaniin voi luottaa myös mahdollisissa häiriötilanteissa. Edullinen laite ja edullinen huolto ei riitä, jos asian kääntöpuolena on se, että kumpikaan niistä ei toimi. Vasteajan huollossa pitää olla nopea, Puputti sanoo.

Aina silloin tällöin esimerkiksi verkkohäiriö aiheuttaa tietohallintoon palvelupyynnön.

Nykyisin osaamme aika paljon itsekin ratkaista ongelmia. Mikäli emme, apu on puhelinsoiton tai sähköpostin päässä Finn-ID:n palvelukeskuksessa, Puputti kommentoi.

Sekä Puputti että Sandberg ovat mielissään etähallintapalvelusta, joka otettiin käyttöön uudistuksen myötä.

Tuskin huomasimme, kun tukityö oli jo hoidettu. Täytyy antaa lisäksi kiitosta siitä, että he kuuntelevat hienosti asiakkaan tarpeita ja auttavat, kun teknistä tukea tai muuta apua tarvitaan, Sandberg ja Puputti kiittelevät.

Toimitetut ratkaisun avaimet

Tässä projektissa yhdisteltiin useita eri ratkaisuja ja tuotteita tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Ratkaisun keskiössä oli

 • Keskitetty tulostusten hallinta
 • Keskitetty laitteiden ja ohjelman huolto ja ylläpito
 • BarTender®-ohjelmisto
 • Toshiba TEC -verkkotulostimet
 • Finn-ID:n tuki- ja palvelusopimus
 • Asiakkaan ERP: Digia Enterprise

Uuden ratkaisun hyödyt

 • Ylimääräinen sählinki jää pois
 • Toimintavarmuus
 • Tulostustoimintojen keskitetty ohjaus ja hallinnan helppous
 • Yhtenäisyys
 • Huoltovarmuus
 • Huolto yhdestä paikasta yhdellä sopimuksella
Siirry takaisin sivun alkuun