Windows vai Android

Windows vai Android päätelaitteen käyttöjärjestelmänä?

  • Blogi

Windowsin mobiiliversiot ovat olleet pitkään ainoa käyttöjärjestelmä ammattikäyttöön tarkoitetuissa päätelaitteissa viimevuosina. Tilanne on muuttumassa, sillä valmistajat ovat alkaneet tarjota myös Android-pohjaisia laitteita ammattikäyttöön. Näin ollen mahdollisuus valita mieleisensä käyttöjärjestelmä on avautunut myös ammattikäyttöön tarkoitettuihin ratkaisuihin. Vaihtoehtojen lisääntynyt määrä aiheuttaa epävarmuutta. Miten tilanne kannattaa huomioida hankintaa tehtäessä?


Ammattikäytön ratkaisut eroavat kuluttajasovelluksista

Ammattikäytön ratkaisuilla on omat erityispiirteensä, jotka erottavat ne kuluttajasovelluksista. Koska ratkaisut yhdistyvät tiiviisti yritysten tietojärjestelmiin ja toiminnallisiin prosesseihin, niiden elinkaaret ovat pitkiä, jopa 5-10 vuotta. Käytännön työ edellyttää päätelaitteelta erityistä kestävyyttä; säännölliset pudotukset, kosteus tai kylmyys eivät saa vaurioittaa laitetta. Sovelluksissa hyödynnetään laiterajapintoja: automaattisen tunnistamisen lukijoita, fyysistä näppäimistöä, kameraa tai paikannusta. Käytettävyysvaateet ovat korkeita, sillä pienetkin viiveet tai ylimääräiset klikkaukset hidastavat käyttäjän työtä ja edelleen synnyttävät tehottomuutta koko operatiiviseen ketjuun. Suuressa osassa ratkaisuista laitteessa ajetaan vain yhtä ohjelmaa ja pääsy käyttöjärjestelmään on estetty.

Viime aikoina kiinnostus liikkuvan työn ratkaisuja kohtaan on kasvanut. Toimiston ulkopuolella työskentelevien henkilöiden työnohjaus halutaan automatisoida ja liikkuville työntekijöille halutaan käyttöön tietojärjestelmän tiedot reaaliaikaisesti. Liikkuvan työn ratkaisuilla on puolestaan omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat päätelaitteen valintaan. Päätelaite on usein henkilökohtainen ja sitä halutaan käyttää myös puhelimena, jottei käyttäjän tarvitse kantaa useita laitteita mukanaan. Päätelaitteessa halutaan ajaa rinnakkain useita sovelluksia. Henkilökohtaisuuden vuoksi, käyttäjän omilla mieltymyksillä on suuri painoarvo päätettä valittaessa.

Molemmilla omat käyttäjäkuntansa

Windowsin perinteiset versiot ammattikäytön mobiililaitteisiin ovat olleet CE- ja Mobile, jotka ovat korvautuneet useilla eri Embedded-sarjan käyttöjärjestelmillä, kuten Embedded Compact tai Handheld. Ne ovat suunniteltu ensisijaisesti yrityskäyttöön.

Valittaessa kumpi tahansa käyttöjärjestelmä ratkaisulle löytyy varmasti tuki useita vuosia tästä eteenpäin, joten epäonnistumisen pelkoa ei kannata kokea.Antti Jokela, Finn-ID:n sovellusjohtaja

Microsoft mainostaa, että uusimpien Windows 8 ja 10 versioiden myötä samoja ohjelmia voidaan ajaa kiinteillä työasemilla tai mobiililaitteilla päätelaitteesta riippumatta. Windows on edelleen käytännössä ainoa työasemakäyttöjärjestelmä yritys- tai julkisyhteisökäytössä, eikä näköpiirissä ole muutosta tähän.

Android on kehittynyt parin viimeisen vuoden ajan suurin harppauksin. Se mahdollistaa huomattavasti modernimpien käyttöliittymien toteuttamisen perinteisiin Windows CE- ja Mobile-käyttöjärjestelmiin verrattuna. Android on äärimmäisen suosittu kuluttajakäytössä, minkä takia se on usealle käyttäjälle entuudestaan tuttu. Suosion ansiosta, Androidille on tarjolla Windowsia enemmän sovelluksia henkilökohtaiseen käyttöön. Androidin asema kuluttajapäätelaitteissa on tällä hetkellä niin vahva, että Android tuskin tulee poistumaan nopeasti markkinoilta, vaikka kilpailutilanne muuttuisikin.

Android vai Windows?

Molemmilla käyttöjärjestelmillä on vahvuutensa, minkä takia kumpikaan järjestelmä tuskin korvaa toista lähivuosina. Tilanne voi hyvin jäädä myös pysyväksi, sillä käyttöjärjestelmien merkitys tulee pienenemään sovellusten yhteensopivuuden kehittyessä. Laitevalmistajillakaan asiasta ei ole varmaa näkemystä, sillä lähes kaikki valmistajat tarjoavat tuen molemmille käyttöjärjestelmille.

Oma arvaukseni on se, että Windows Embedded -pohjaiset käyttöjärjestelmät tulevat hallitsemaan ratkaisuja, joiden päätelaitteessa ajetaan vain yhtä sovellusta, kun taas henkilökohtaisissa päätelaitteissa Android tulee olemaan suositumpi. Valittaessa kumpi tahansa käyttöjärjestelmä ratkaisulle löytyy varmasti tuki useita vuosia tästä eteenpäin, joten epäonnistumisen pelkoa ei kannata kokea.

Blogi/Antti Jokela

Ota yhteyttä
Voimmeko olla avuksi?09 3510 1555
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Chat