3 tyyppiä...

3 erilaista tyyppiä - Oletko sinä suorittaja, sosiaalinen heppu vai vallankäyttäjä?

  • Blogi

Luin taannoin kirjan "Mahdoton menestys – Kasvun paikkana Nokia". Kirja on Jorma Ollilan elämänkerta ja se on jäänyt vahvasti mieleni sopukoihin. Jorma pohtii kirjassaan, että yhden analyysin mukaan ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään: suorittajiin, sosiaalisiin tyyppeihin ja vallankäyttäjiin. Mikä tyyppi näistä sinä olet?

Vallankäyttäjät rakastavat asemaansa ja valtaansa johtaa sekä määrätä toisia ihmisiä tekemään asioita. He viihtyvät hyvin isoissa valtakoneistoissa ja saavat vallastaan tyydytyksen tunteen. 

Sosiaaliset ihmiset puolestaan nauttivat siitä, että asiat tehdään yhdessä – tiimissä. Heille seurustelu ja yhdessäolo on  tärkeämpää kuin tulokset. Yhteinen hyvä ja hyvänolon tunne on sosiaalisille ihmisille tärkeintä.

Suorittajat nauttivat siitä, että he saavat asioita tehdyksi. He haluavat aina voittaa uuden projektin, tehdä sen kunnialla loppuun ja siirtyä nopeasti seuraavaan. He saavat nautintonsa puuhailusta, tekemisestä ja tutkimisesta. Useimmiten side muihin ihmisiin muodostuu työn kautta. He kokoavat ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa he voivat suorittaa yhteisiä tehtäviä. Tämä ei ole kuitenkaan sosiaalinen kokemus vaan suorittaja haluaa, että kaikella on aikataulutus ja tavoitteensa. Suorittajat nauttivat jokaisesta onnistumisestaan, mutta ensimmäisen työn kohdalla heillä alkaa olla jo mielessä toinen, seuraava työ.

Suorittajat nauttivat jokaisesta onnistumisestaan, mutta ensimmäisen työn kohdalla heillä alkaa olla jo mielessä toinen, seuraava työ.

Minä nostan käden ylös ja myönnän olevani suorittaja. Totta kai minussakin on todennäköisesti elementtejä kahdesta muustakin ryhmästä, onneksi. Myönnän, että minulla pitää olla koko ajan tekemistä ja turhaudun pelkkään oleskeluun.

Jottei minua ymmärrettäisi väärin -  tykkään kyllä oleskella, mutta olen silloinkin päässäni laatinut aina jonkinlaisen aikataulun ja tavoitteen oleskelulleni. Esimerkiksi kirjan lukemisessa päätän, että tänään luen kaksi lukua jne. Voi vaikuttaa, että olen todella tiukkapipo? Olen kyllä varmasti sitäkin, mutta tunnistettuani omia piirteitäni ja syvimpiä olemuksiani, voin nykyään sanoa ylpeydellä olevani suorittaja.

Mihin ryhmään sinä kuulut tai herättikö blogini ajatuksia? Heitä siinä tapauksessa meiliä!