Case: Olvi Oyj liikkuva työ

Liikkuvan työn ratkaisu huoltotoimintojen seurantaan

KUVAT: Olvi Oyj

Olvilla on käytössä Finn-ID:n toimittama liikkuvan työn ratkaisu ATTUNE Service. Ratkaisu on suunnattu Olvilla huoltomiehille, jotka kiertävät asentamassa ja huoltamassa ravintoloiden anniskelulaitteita. – Halusimme uudistaa laitepalvelun järjestelmän ja yhtenäistää järjestelmää logistiikan kanssa, huoltopäällikkö Topi Sahlman Olvilta kertoo.

Ratkaisu huoltotoimintojen seurantaan Olvi lähti kartoittamaan huoltotoimintaan soveltuvaa järjestelmää ja selvitysten kautta osoittautui, että Finn-ID:n kehitteillä oleva liikkuvan työn ratkaisu olisi toimiva myös Olvin tarpeisiin. – ATTUNE Service tarjoaa liikkuvaan työhön pohjan, mutta se on täydennettävissä asiakastarpeen mukaisilla moduleilla, Finn-ID:ltä kerrotaan.

Nyt käyntisuunnitelma työtehtävineen kulkee päätteellä mukana. Olvi käyttää huoltotöissä omien henkilöiden lisäksi 10 laitehuoltoyrittäjän palveluksia. – Kun valmistunut työ kuitataan tehdyksi, on tekijälle selvää minne mennä seuraavaksi. Näin
myös työn suunnitteluvaiheessa tiedetään reaaliaikaisesti asiakkaan luona käytetty aika suhteessa siitä maksettuun hintaan, joten pysymme paremmin kärryillä myös työn kustannuksista. Ratkaisu auttaa tietysti myös resurssien allokoinnissa eikä haittaa ole siitäkään, että matkalaskut hoituvat sujuvasti; pääte mittaa suoraan ajokilometrit, jonka pohjalta lasku on helppo tehdä, huoltopäällikkö Topi Sahlman Olvilta kertoo.

– Anniskelulaitteiston huolto tapahtuu noin kolmen viikon välein, joten sen pohjalta tehdään perustyönsuunnittelu. Tietenkään kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan eli myös päivän aikana voidaan muuttaa lennossa suunnitelmia, hän jatkaa. Pian mukana kulkevat myös eri laitteiden asennus- ja huolto-ohjeet. – Esimerkiksi hanan pesu sisältää useita eri vaiheita ja mukana kulkeva ohjeistus auttaa näin myös uudempaa työntekijää. Uuden laitemallin asennus- ja huolto-ohje on sitten jatkossa matkassa, Sahlman kertoo. Myös laitteiden mittasuureet on kirjattavissa järjestelmään - esimerkiksi juomavaraston lämpötila tai muita kommentteja huoltoon liittyen.

Varastopaikkasiirrot lennossa

Tarvetta varastopaikkasiirroille syntyy useita kertoja päivässä. Esimerkiksi, kun oluthanat tai jäähdyttimet siirretään Iisalmen keskusvarastolta asiakkaan tai huoltomiehen varastoon tai huoltomies siirtää laitteita Iisalmeen välivarastoon. – Reaaliaikaiset siirtokirjaukset siirtokirjaukset helpottavat seurantaa, Sahlman kommentoi.

– Järjestelmän etuja on, että varastopaikka- ja sarjanumeroseuranta on mahdollista viedä niin yksityiskohtaiseksi kuin halutaan, Finn-ID:ltä kommentoidaan. 

Olvilla käyttöönotettavalta ratkaisulta odotetaan erityisesti suunnitelmallisuutta kentän työtehtäviin, materiaalihallinnan entistä parempaa haltuunottoa ja kustannussäästöjä.

Kaiken lähtökohtana kenttätyöntekijän työn sujuvuus

Huoltomiesten käyttöön suunniteltu ratkaisu on kehitetty yhteistyössä Olvin tarpeiden pohjalta. Asiakas on osallistunut kehitystyöhön aktiivisesti käytännön toimivuuden kannalta. – Vasta käytännön tarpeet ovat osoittaneet, mitä kaikkea sovelluksen pitää pystyä tekemään ja miten sen tulee toimia kenttätyössä. Iso kiitos Olville, että saimme kehitystyöhömme konkreettisia näkemyksiä sovelluksen toimivuudesta käytännön työssä, Finn-ID:n myyjä kiittää asiakasta.

– Uusi järjestelmä toimii hieman eri tavalla kuin vanha, mutta käyttöönottoon on varattu aikaa ja kierrän itse henkilökuntaa kouluttamassa. Näin saan käytännöstä suoraan palautteet, jotka edelleen kehittävät järjestelmää Finn-ID:n ohjelmistokehityksessä, Sahlman sanoo. – Jotta jutusta ei tule ihan kermalla kuorrutettu, totuuden nimissä täytyy sanoa, että ei tässä ihan aikataulussa ole pysytty ja käyttöönotto on venynyt. Olemme saaneet itsekin uutta oppia liikkuvan työn ratkaisujen kehittämiseen tämän ison projektin kautta, Finn-ID:ltä kommentoidaan.

Finn-ID:n ja Olvin yhteistyö on kuitenkin vahvalla pohjalla. – Myös sillä oli merkitystä tämän projektin toimittajavalinnassa, että Finn-ID on vastannut logistiikan yksikkömme jakelupäätteiden toimituksesta, Sahlman kertoo. Ratkaisun teknologiaksi valikoitui
Honeywellin mobiilipäätteet.