Case: Mölnlycke

Mölnlycken tehtaalta Mikkelistä lähtee päivittäin maailmalle kahdesta kolmeen 40 jalan konttia haavasidoksia. Ei siis mikään ihme, että hyllytysten, inventointien sekä ottojen, keräilyn ja palautusten tekeminen saivat ison huomion yrityksen uutta mobiilia tiedonkeruujärjestelmää käyttöönotettaessa.

Mölnlycke Health Caren Mikkelin tehtaalla käy kuhina. Raaka-aineita siirretään varastosta tuotantoon ja sieltä valmisvaraston kautta konsernin jakelukeskuksiin Belgiaan ja USA:han. Materiaali- ja tavaravirtojen liikkeitä seurataan tarkasti.

– Meillä on lääkinnällisten laitteiden valmistajana tiukat laatu- ja jäljitettävyysvaatimukset ja ISO 14001-sertifikaatin mukaiset ympäristötavoitteet. Meiltä vaaditaan paljon ja peräänkuulutamme siksi itse korkealaatuista toimintaa. Juuri tämä oli yksi syy, miksi lähdimme etsimään parannuksia logistiikan toiminnanohjaukseemme. Käsin tehtävät kirjaukset varastosiirroissa ja tuotannossa olivat hidasta ja tarvitsimme myös ratkaisuja tuote- ja lavamerkintöjen tekemiseen, sanoo tuotantopäällikkö Jari Eronen.WLAN-verkko avainasemassa

Mölnlycken SAP-pohjaisessa tiedonkeruujärjestelmässä hyödynnetään langatonta tiedonvälitystä. Kaiken lähtökohdaksi tulikin WLAN-verkon suunnittelu ja toteutus.

– Langattoman verkon pystytyksessä otetaan aina huomioon jokaisen kohteen erityispiirteet ja haasteet. Mikkelin tehtaalla toteutus on erityisen iso ja kattava. Siinä täytyi huomioida monia erilaisia tarpeita kuten tukiasemien asemointi ja optimaalinen määrä, Finn-ID:ltä kerrotaan.

WLAN kattaa nyt koko tehdasalueen. – Samalla laitteella hoituvat niin tuotanto, toimisto kuin vierailijaverkko. Tukiasemia on juuri tarvitsemamme määrä, ja olemme voineet luottaa siihen, että verkko toimii juuri niin kuin pitää. Meille tärkeää on tietysti ollut se, että olemme voineet luotettavasti helpottaa käyttäjien SAP-kirjauksia muun muassa sisäisissä materiaalisiirroissa, toteaa tehtaan SAP-sovelluspäällikkö Jalle Sopanen.

Käsinkirjaukset historiaan

Tiedonkeruussa suuri helpottava tekijä on ollut mobiilipäätteiden käyttöönotto. Se toi mikkeliläisille aivan uuden ulottuvuuden tietojen tarkkuuteen ja oikea-aikaisuuteen. – Aiemmin teimme SAP-kirjaukset käsin. Nyt materiaalin liikkuminen varastoista tuotantoon kirjataan päätteillä tai viivakoodiskannereilla. Piippaus vain ja kaikki tapahtumatiedot siirtyvät saman tien järjestelmään, Eronen kuvailee.

Tuotantopäällikkönä mies tuntee tehtaansa ja sen tuotantoprosessit kuin omat taskunsa. Hän toteaa ykskantaan, että kirjausten manuaalisuudesta irti pääseminen oli kaikin tavoin tärkeää. – Esimerkiksi eräseuranta ei onnistuisi mitenkään vanhalla tavalla käsin kirjaamalla. SAPin Batch managementin käyttöönoton jälkeen materiaalit on kiinnitetty sekä erä- että paikkatiedoin. Tiedämme nyt koko ajan missä kohdin tuotantoa ja millä konelinjalla tavara liikkuu, hän avaa.

Eroon inventaarioeroista

Finn-ID:n tekemässä prosessikartoituksessa oli yhdeksi ongelmakohdaksi huomattu myös hankaluudet inventaarioissa. Niiden tekeminen oli hidasta, ja yhteen kahdeksan tunnin inventaariokertaan tarvittiin viiden ihmisen työpanos.  Lisäksi inventointitietojen vieminen raportointijärjestelmään tapahtui aina viiveellä. – Tapahtumien ja tiedon reaaliaikaisuus alkoi saada yhä enemmän painoarvoa, Eronen nyökkää.

Myös yrityksen toiminnan kannalta tilanne vaati ratkaisua, koska sen on huomioitava lääkinnällisiä laitteita koskeva MDD-direktiivi ja jäljitettävyysvaatimukset.

– Rakenteen mukainen materiaalipoisto aiheutti selviä inventaarioeroja ja valmistimme puolivalmiita tuotteita enemmän kuin tarvittiin. Virhelistoille meni paljon tavaraa, koska materiaalisiirrot eivät olleet ajan tasalla – ne tapahtuivat viiveellä. Nyt luemme käsipäätteillä vilauksessa kaikki materiaalit ja tavarat, ja tiedot pamahtavat saman tien SAPiin raportointia ja yhtä lailla tilausten tekoa varten, Eronen toteaa.

Tuotantopäällikkö nyökkää tyytyväisenä tarkkuuden lisääntymisestä. – Sen huomaa jokapäiväisessä toiminnassa ja saldoissa. Viimeinen rivi on aina ratkaiseva, ja nyt lukuihin voi luottaa. Sitä paitsi inventaarion tekemiseen menee nyt huomattavasti vähemmän aikaa ja resurssia, kun olemme siirtyneet kiertävään inventaarioon.

Koulutusrumban kävi läpi kahdeksan ryhmää, yhteensä toista sataa henkeä.

– Mobiililaitteiden käyttö tai tulostimien tarrarullien vaihto ei ole vaikeaa, mutta käytännönläheisen ja selkeäsanaisen koulutuksen jälkeen kenellekään ei jäänyt epäselväksi kuinka nämä tehdään. Ja jos jotain kysymyksiä nousisi, yksi puhelinsoitto, ja Finn-ID:n teknisestä tuesta kerrottaisiin miten toimia, järjestelmäasiantuntija Timo Korkka toteaa tyytyväisenä palveluun kuuluvaan huolto- ja tukipalvelusopimukseen.

Mikkelin tehtaan tuotanto pyörii ympäri vuorokauden ja laitteet ovat toiminnassa 24/7.

– Kaikki laitteet ovat kovassa käytössä, joten Finn-ID:n joustavaa huoltopalveluakin olemme ehtineet kokeilla. Lähetimme laitteet Vantaalle ja saimme siksi ajaksi väliaikaiset tilalle. Varastossa ja tuotannossa työt eivät ole katkenneet ja aikataulut ovat pitäneet, Eronen ja Korkka kiittelevät yhteistuumin.